Olimpia Satu Mare este cel mai cunoscut si vechi club de fotbal activ din Satu Mare, România. Fondat în luna mai a anului 1921, clubul a participat în Liga I de 6 ori în perioada comunistă și doar o dată după revoluția din 1989.

În luna mai a anului 1921 la Subcomitatul Regional Oradea al F.S.S.R. s-a prezentat o delegație care a solicitat afilierea proaspăt înființatei echipe Olimpia Satu Mare. Dintre numele fotbaliștilor legitimați cu acel prilej amintim următoarele: I. Mihalca, Gh. Șuta, D. Pop, E. Gross, E. Nyul, S. Frank, C. Rațiu, V. Sabău, J. Winkller, A. Șoranu, C. Hotyar, K. Kokenessi. După cinci ani Olimpia câștigă campionatul zonal și se califică în sferturile de finală ale campionatului național de fotbal, unde este eliminată de către multipla campioană Chinezul Timișoara. În 1934, Olimpia se califică în sferturile de finală ale primei ediții a Cupei României. În toamna aceluiași an se înființează Divizia „B”, iar în seria a III-a participă și Olimpia C.F.R. Satu Mare. Peste doi ani, în urma reorganizării fotbalului românesc, Olimpia Satu Mare ajunge în divizia „A”, dar retrogradează imediat.

Taietura din ziar, FC Scornicesti – Olimpia Satu Mare

După al doilea război mondial urmează o perioadă tulbure, marcată de fuziuni, reorganizări și scandaluri la diviziile inferioare. Abia în 1974, Olimpia Satu Mare promovează în Divizia A, unde un an mai târziu obține cea mai bună performanță a sa din perioada divizionară a campionatului național, locul 9. După o retrogradare și o altă promovare în divizia de elită, Olimpia ajunge în 1978 în finala Cupei României, unde este învinsă. După doi ani echipa revine în „B”, unde a fost printre fruntașele seriei, până în 1993 când retrogradează în divizia „C” în urma unui scandal. Peste doi ani Olimpia revine în „B”, iar în 1998 promovează în „A”, dar retrogradează imediat.

După zece ani de frământări, în iarna sezonului 2007/2008, Olimpia Satu Mare are mari probleme financiare, aşa că locul in Liga a III-a e împrumutat pentru retur echipei FC Şimleu, care joacă sub numele de Olimpia SM. În vara lui 2008, FC Şimleu preia locul Someşului Satu Mare, iar Olimpia renunţă la participarea în competiţiile oficiale din motive financiare, după o ultimă încercare ratată de a se prezenta la meciul din Cupa României. Conducerea AJF Satu Mare şi Someşul Satu Mare oferă locul din Liga a IV-a județeană ultimei echipei de juniori a Olimpiei, care joacă sub numele Olimpia 2008. Această echipă este antrenată de fostul mare jucător al Olimpiei, Tiberiu Csik. Grupele de copii şi juniori ale Olimpiei continuă şi ele mai departe sub numele Olimpia 2008 SM.

O reorganizare masivă a clubului are loc doar în anul 2010, odată ce o nouă conducere preia controlul Olimpiei Satu Mare. Sezonul următor, 2010/2011, echipa promovează în Liga a III-a. Sezonul următor termină pe locul 2, la 3 puncte în spatele Coronei Brașov, iar în 2012/2013 obține promovarea în Liga a II-a. În sezonul 2013/2014, primul de la trecerea la sistemul de tip play-off, Olimpia Satu Mare ratează milimetric accederea în grupa celor 6 echipe care urmau să se bată pentru promovare, terminând sezonul pe locul 7, la un punct de locul 6.